Historie
In 1997 reden mijn vrouw en ik, met onze camperdoor Noord Frankrijk. We reden doorgaans binnendoor en achterlangs. In de buurt van Lyon zagen we, in een boomgaard, een oud autootje staan met het bordje "a vendre". Toen we gingen kijken kwam een vrouwtje naar buiten druk gebarend enpratend zonder dat wij er ook maar iets van begrepen. Haar man was iets duidelijker. De auto stond daar pas 3 uur. Meneer wilde hem naar de sloop brengen omdat hij onverkoopbaar zou zijn. Mevrouw vond dat eigenlijk zonde en na veel aandringen had hij toch maar een bordje gemaakt "Te Koop".
We hebben 2 weken later de Renault Juva Quatre bouwjaar 1948, opgehaald. Technisch gerenoveerd, uiterlijk gelaten zoals hij was en nog steeds is.
Voorjaar 1999 kwam bij mij het idee op om iets te organiseren voor oldtimers. Maar wat en hoe. Alleen tentoonstellen leek me saai, een combinatie met een tocht kwam mij beter voor. Ben gaan overleggen met mijn buren, Jantje en Arend ter Veer. Zij zijn eigenaar van camping "t Hofje" en boerderij museum "Duurswold". Een beetje leven in de brouwerij leek hun ook niet verkeerd, sterker nog na enig overleg waren ze enthousiast... De werktuigenloods kon dienst doen als horeca gelegenheid, de camping als parkeerplaats voor de voertuigen en ook het museum kon worden betrokken in het geheel.
Direct na het kampeerseizoen was het zover. Dat was de eerste zondag in september en dat is het ook alle jaren gebleven. We hadden de taken zo verdeeld dat de fam. Ter Veer de organisatie op het terrein deed en ik zorgde voor de tocht met alles wat er bij hoorde. De eerste tocht had nog geen naam. Er melden zich 37 auto's en 4 motoren. Deze aantallen zijn alleen maar opgelopen met in 2009 een maximum van 141 auto's en 13 motoren. Alle jaren zonder inschrijfgeld maar met eigen horeca en verloting. Ook elk jaar een batig saldo wat ten goede kwam aan het museum. De tocht had intussen ook een naam, "Drie Borgen Tocht" gekregen.
Hoogte-en diepte punten waren er natuurlijk ook. Een bijzondere dag was wel in 2009 toen we meededen in het kader van 50 jaar gas in Slochteren. Met een ruimer budget konden we wat extra's doen. Opdracht was wel om ook naast de oldtimers ook aandacht te besteden aan de nieuwste ontwikkelingen in de autotechniek.
In de bijgeplaatste tent waren o.a. een auto op zonne energie, een aardgas auto en een auto met elektrische aandrijving gedemonstreerd. Ook diepte punten ontkwamen we niet aan. b.v. Het jaar waarin ik na het vertrek van de deelnemers tot het vel toe nat was geworden door stortbuien die ochtend en toch nog een aantal open auto's van start gingen.(met paraplu) En dan 2008 het jaar dat het startpistool bij de test weigerde. Met veel moeite deed hij het uiteindelijk wel, maar toen had ik mijn duim op het gat waar het kruit uit komt. Resultaat: bij de start mijn hand in een handdoek en na een aantal uren Delfzicht ziekenhuis nog net op tijd terug voor de prijsuitreiking. Na 10 jaar vond de fam. Ter Veer het eigenlijk allemaal teveel worden en moesten we na een jarenlange prettige samenwerking uitzien naar een andere locatie en naar andere bestuursleden. Beide is gelukt. De locatie bij de Freaylemaborg mag er zijn en met het oprichten van de stichting "Drie Borgen Tocht" is de basis gelegd voor een goede organisatie voor de toekomst.
Nu, na 13 tochten, heb ik besloten om te stoppen als voorzitter. Het lijkt me tijd voor nieuwe mensen met vooral nieuwe ideeën. De stichting heeft een jong en enthousiast bestuur.
Ik bedank iedereen waarmee ik in het verleden prettig heb samengewerkt en wens het nieuwe bestuur heel veel succes met, naar hoop ik, nog vele mooie "Drie Borgen Tochten".
Henk Blaauw